Волинська ОДТРК організувала телемарафон на підтримку українських військових

Still0902_00000Десятигодинний безперервний благодійний  телерадіомарафон «З Вами Бог і Україна !», який провела Волинська ОДТРК,  знайшов широкий відгук  серед глядачів і слухачів. Він щонайперше засвідчив єдиний порив підтримати  патріотів , які з дня у день відстоюють рідну землю від зазіхання  зайд на Сході України.  Учасники телерадіомарафону  схилили голови перед загиблими і закликали   підтримати  тих,   українських бійців, які знаходяться  у зоні антитерористичної  операції.

З тим, щоб зібрати гроші для їх потреб, єдино виступила Волинська рада церков, яка об’єднує  вісім релігійних організацій краю різних напрямків.  У студії ВОДТРК протягом дня побували представники Української православної церкви Київського патріархату,   Волинського  об’єднання   Церкви  євангельських християн-баптистів,  Волинської і Володимир-Волинської Української Православної церкви, Греко-Католицької   церкви,   Церкви  адвентистів  сьомого дня, Волинського   об’єднання  християн віри євангельської п’ятидесятників, Римсько-Католицької   церкви.

Від  влади у студії  у бесіді взяли участь  голова Волинської обласної ради  Володимир Гунчик, заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик, Луцький міський голова Микола Романюк.  Вони  закликали консолідовано знайти вихід із складної ситуації та забезпечити мир і спокій у державі, а ще власним прикладом фінансово  підтримали телерадіомарафон, переказавши на благодійний рахунок, відкритий  при Волинській обласній організації Української спілки ветеранів Афганістану,  власні кошти.

«Хоча гроші продовжують надходити, але уже зібрано понад 50 тисяч гривень, за які буде закуплено необхідні речі, продукти для  військових на Сході», – проінформував голова ВОО   Української спілки ветеранів Афганістану Григорій Павлович. Одноденний заробіток має намір переказати і колектив Волинської ОДТРК.

Волиняни, які повернулись із зони АТО, численні благодійники, люди доброї волі зійшлися на тому, що подібні акції є надзвичайно потрібними у час, який вимагає  переосмислення ролі кожного у долі України.

Подібні багатогодинні  акції ВОДТРК  проводить постійно. Зокрема, більш, як 20 літ  традиційно, 1 червня, у Міжнародний день захисту дітей, триває телерадіомарафон «Поспішаймо робити добро», а у різдвяні дні –  восьмигодинний  телерадіомарафон «Бог  багатий милосердям», виручені гроші  під час яких спрямовуються на підтримку дітей особливої долі.

У День пам’яті Лесі Українки, 1 серпня, Волинська ОДТРК представила нове телевізійне дослідження про славетну родину Косачів «Побачиш Україну – привітай!»

Цього разу – про молодшу на 17 років сестру Лесі Українки Ізидору Петрівну Косач-Борисову, яка 22 березня 1888 року народилась у Колодяжному, на Волині.
Ім’я сестрі дали Леся і брат Михайло. «Найчистіші діаманти сяють ясні та прозорі. Та не може дорівнятись ні один з них Ізидорі». Ці слова «Давньої казки» Лариса Косач присвятила маленькій улюблениці родини. Зрісши у розкішному поліському краї, ввібравши красу взаємин і народної творчості, Ізидора назавжди Колодяжне залишила у своєму українському, оптимістичному, з гумором серці. Хоча доля підготувала для неї ківш лиха. Дівчам Ізидора перенесла важкої форми дифтерію, з якої її виходила, на думку лікарів, Леся. Навчаючись на сільськогосподарських курсах у Петербурзі, Ізидора захворіла черевним тифом. І вдруге Леся її рятує, прибувши останнім потягом у місто на Неві. Завершивши агрономічений факультет Київського політехнічного інституту і вийшовши заміж за Юрія Борисова, Ізидора губить чоловіка у в’язничних таборах. Згодом і сама 1937 року зазнає арешту і сибірського Онєглагу, де змушена була працювати на лісозаготівлях. Але й втретє від вірної погибелі її порятувала Леся Українка, після того, як восени 1939 року долею сестер поцікавилась Ольга Кобилянська… У листопаді 1939-го Ізидора Косач-Борисова була реабілітована і повернулась до Києва, звідки під час війни емігрувала спочатку до Німеччини, а далі, втративши сестру Ольгу, – до Сполучених Штатів Америки.
За океаном Ізидора Петрівна веде активну громадську роботу на пошанування родини Косачів. Саме завдяки їй побачило світ фундаментальне видання джерельних, правдивих матеріалів про життя і творчіть Лесі Українки, зібране й впорядковане Ольгою Косач-Кривинюк «Леся Українка. Хронологія життя і творчості», яке вона не змогла видати до своєї смерті.Саме Ізидорі Косач ми завдячуємо збереженню багатьох безцінних родинних матеріалів, яких чекало знищення у роки лихоліть України. Нині ці матеріали повертаються на праотчу, рідну землю. Лесина сестра залишила нащадкам спогади, біографічні нотатки про Колодяжне, родину і друзів…
На могилі Ізидори у м.Піскатавей (США) – слова із драматичного, довгий час забороненого в СРСР, твору «Бояриня» Лесі Українки: «Добраніч, сонечко. Ідеш на захід. Побачиш Україну – привітай!» В основі фільму – голос Ізидори Косач-Борисової, наданий Інститутом Лесезнавства Східноєвропейського університету і відреставрований на базі студії звукозапису «Муза» Волинської ОДТРК. Використовується фрагмент постановки «Боярині» Волинського облдмуздрамтеатру ім. Т.Шевченка, вперше телевізійно оприлюднюються її листи, нові меморіальні речі, передані з-за океану на Волинь. Є чимало й інших знахідок творчої групи фільму, автор і режисер якого – Марія Андрушко, редактор – Ольга Куліш, оператор-постановник Валерій Фетисов, асистент оператора Микола Дмитрук, режисер монтажу і графіки Микола Кушнірук, звукорежисер – Андрій Жирнов.
Група у цьому ж складі підготувала й телефільми про інших Косачів, народжених у Колодяжному, – «Де пахнув сніг…» – про брата Лесі Українки Миколу Косача, «Самітник із роду Косачів» – про Юрія Косача, племінника співачки досвітніх вогнів.

Izudora
На фото: Ізидора Косач-Борисова.

У день народження  Тараса Шевченка Волинська ОДТРК презентуватиме  новий документально-телевізійний фільм «І буде син, і буде…»

У день народження  Тараса Шевченка Волинська ОДТРК презентуватиме  новий документально-телевізійний фільм «І буде син, і буде…» (автор і режисер Марія Андрушко, редактор Ольга Куліш, оператор-постановник Валерій Фетисов, оператор Антон Чепель, режисер монтажу Анжела Шабала).  У фільмі порівнюються  події Євромайдану 2014-го і те, що зазнав  у минулому  відомий літературознавець, член-кореспондент Академії Наук УРСР, заслужений діяч науки УРСР, лауреат  Шевченківської  премії,  Євген  Степанович Шабліовський .  Про  чоловіка, батька і діда  розповідають  його дружина Ксенія Гаврилівна, учасники Євромайдану – син  Володимир  Євгенович   і внук Євген  Володимирович. Майбутній академік,  народившись у Камені-Каширському,  що на Волині, де подарований у день народження дитини «Кобзар» вважають  звичним і звичайним  явищем, у сім’ї, яка товаришувала з родиною Лесі Українки, де завжди шанувались українські звичаї, сприйняв Шевченкове слово як потребу  наукового його дослідження.  Згодом,  радянська влада, яка  спочатку  за вірну любов до Кобзаря присудила Шабліовському  сталінські табори, пізніше,  зважаючи на фундаменталізм  досліджень науковця,  присудить  йому  найвищу  премію.

Коли за тобою правда, тобі нічого вибудовувати складні речі. Так діяв і український вірменин Сергій Нігоян, який читає вірш Шевченка, а після цього гине за Україну…

З Володимиром2На фото: Академік Євген Шабліовський із сином Володимиром (фото 1967 р.)   

 

ВОДТРК уперше підготувала фільм  із сурдоперекладом «Олександр Колодій: мішень чемпіона»

obkladunka_new (2)

Прем’єру нового фільму напередодні Нового року, 29 грудня, підготувала Волинська ОДТРК. Уперше фільм із сурдоперекладом «Олександр Колодій: мішень чемпіона» про нечуючого відомого спортсмена виготовила Волинська обласна державна телерадіокомпанія. Допомагала групі (автори Дмитро Кузнєцов, Марія Андрушко, редактор Ольга Куліш, оператор Василь Марищук, режисер монтажу Анжела Шабала, графіка Миколи Кушнірука, диктори Вікторія Поліщук, Володимир Роса, Микита Чибар) Волинська обласна організація товариства глухих. Зокрема, сурдоперекладач Любов Гнідець працювала і під час зйомок фільму, і під час монтажу синхронів нечуючих, а після загального формування роботи здійснила закадровий переклад дикторського тексту.
Герой фільму – майстер спорту України з кульової стрільби Олександр Колодій, який народився у Луцьку і який волею долі не чує від самісінького народження, – доводить, що у будь-якій ситуації у людини є місце для самоствердження. Результатом його напруженої роботи стали світові рекорди. Зокрема, на чемпіонаті Європи у Мюнхені талановитий волинський спортсмен здобув 6 золотих і 3 срібні медалі, був визнаний найкращим спортсменом Європи серед нечуючих. На ХХII літніх Дефлімпійських іграх у Софії Олександр встановив новий світовий рекорд у стрільбі зі швидкісного пістолета, а його дружина – Світлана Яценко стала двократним призером ігор. За досягнення високих спортивних результатів, виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету держави Указом Президента України Світлану Яценко нагороджено орденом «За заслуги III ступеня». Олександр Колодій удостоївся ордена «За заслуги II ступеня». Тренери спортсменів: Вікторія Свереда відзначена орденом «Княгині Ольги III ступеня», Заслужений тренер України Олександр Платонов здобув медаль «За працю і звитягу». Спортсмени тренуються у Волинському регіональному центрі фізичної культури і спорту «Інваспорт».
У фільмі використано чимало архівних зйомок.

Povernit_meni_Shevchenka

Волинська ОДТРК створила новий фільм до 200-річчя Т.Г. Шевченка

Новий фільм до ювілейної дати національного пророка презентує Волинська ОДТРК під назвою «Поверніть мені Шевченка…» (автор і режисер Марія Андрушко, редактор Ольга Куліш, оператор Валерій Фетисов, асистент оператора Микола Дмитрук, режисер монтажу Олександр Радчук).
Своєрідне телевізійне дослідження стосується звитяжної долі відомого в Україні шевченкознавця Миколи Куделі. Микола Павлович створив велику шевченківську світлицю, у якій налічується понад 8 тисяч експонатів. Саме йому спільно з відомим краєзнавцем Григорієм Гуртовим належить першочергова роль у встановленні факту перебування Тараса Шевченка на території нинішньої Волині.
1993 року культурно-освітнього і громадського діяча , учасника національно-визвольного руху, політв’язня тюрем Польщі та СРСР, який зазнав гоніння і поневіряння, автора п’яти книг з історії краю Миколу Куделю реабілітували. 1994 року він став лауреатом премії «Одержимість», 1995–го – удостоївся відзнаки Всеукраїнського фонду імені Тараса Шевченка. На Волині заснована й обласна премія імені Миколи Куделі.
У телефільмі використані відеокадри за твором Галини Тельнюк «У.Б.Н.» у постановці народного артиста України, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка Федора Стригуна. Роль в’язня сумління виконав Заслужений артист України Олександр Пуц.

Волинська ОДТРК виготовила документальний фільм про події, які ввійшли в історію як Волинська трагедія

Цими днями минає 70 років  з часу  польсько-українського  збройного конфлікту, який розігрався  на теренах Волині і Галичини під час фашистської окупації 1943-44 років. Тоді загинули тисячі невинних людей – поляків та українців. Їх точна кількість невідома. Так само невідомо, хто над ким  перший підняв криваву сокиру. Тривають дискусії. Але не це повинно бути визначальним для подальшого добросусідства. 11 липня 2003 року у Павлівці, що на Волині, був започаткований процес взаємного прощення.  Тодішні Президенти – Польщі – Олександр Кваснєвський та України – Леонід Кучма – прийняли Спільну  заяву «Про примирення  – в 60-ту річницю трагічних подій на Волині». І можна було б, зважаючи на державний Акт примирення у Павлівці, поставити на цьому крапку, лишивши події тих часів для досліджень історикам. Проте нині знову ця братовбивча війна ревізується, звучать екстремістські заяви. З ініціативи і підтримки Президента України Віктора Януковича, голови  Волинської обласної державної адміністрації Бориса Клімчука Акт вшанування жертв подій, які ввійшли в історію як Волинська трагедія, – триває. Впорядковуються поховання, меморіали, організовуються громадські пошанування. Про це розповідає документальний телефільм «Волинська трагедія. Скорбота. Пам’ять. Примирення» устами доктора історичних наук із Польщі Леона Попика, Секретаря Ради охорони пам’яті боротьби і мучеництва Анжея Кшиштофа Кунерта, директора Центру українсько-польських досліджень Східноєвпропейського університету імені Лесі Українки Миколи Кучерепи, доцента Київського національного університету імені Тараса Шевченка Івана Патриляка, філософа, дисидента Євгена Сверстюка та багатьох інших відомих діячів. Фільм перекладений  також польською мовою.

Дивіться на телеканалі «Нова Волинь»

«Ранок «Нової Волині»

Ви прокинулися,  випили  кави  і готові  розпочати свій  день?  Тоді вмикайте  «Ранок «Нової Волині »  і розпочинайте  його разом із  командою  ВТ – Михайлом Кузьмичем, Богданою Колядюк, Микитою Чибарем. Ми зробимо все, аби весь день у  Вас  був бадьорим і незабутнім!   Телеканал «Нова Волинь», субота-неділя – 9. 00.

«Громадський вектор»

Громадський вектор – це дискусійний майданчик, де експерти й аналітики, представники громадських організацій і влади обговорюють актуальні проблеми сьогодення – політичні, економічні, соціальні. Для цього щосереди о 19.45 вони збираються у студії Волинського телебачення. Участь можуть взяти і глядачі – за посередництвом інтерактивного опитування.

                          «Соціальні ініціативи Президента України»

Достойна заробітна плата, справедлива пенсія, захист материнства і дитинства, фізичне та моральне благополуччя людей з особливими потребами – ці ознаки повинні стати нормою життя в Україні, яка прагне бути цивілізованою європейською державою. Про це — у щотижневій програмі Волинського телебачення.

«Актуально»

Виконавча влада та органи місцевого самоврядування Волині і в новому році продовжать спілкуватися з волинянами у програмі «Актуально». На запитання глядачів у прямому ефірі телеканалу «Нова Волинь» відповідатимуть високопосадовці краю – номер студійного телефону 77-02-42. Щочетверга, о 19.45 – звітує влада. Актуально!

«Реформи: час діяти»

Які реформи потрібні країні, що необхідно модернізовувати у першу чергу і хто відповідальний за конкретні зміни. «Реформи: час діяти!», – це не лише назва передачі, а й тест для всіх нас. Щовівторка вечірньої пори «Реформи: час діяти!». А ви готові до змін?

«Варто знати»

Як захистити і реалізувати свої права,  куди звертатись, про що вам варто знати?  Провідні адвокати Волині, представники правозахисних та громадських організацій, а також представники  профспілок та органів соціального захисту населення проконсультують  про найрізноманітніші сфери суспільного життя. Дивіться передачу «Варто знати» щопонеділка ввечері і знайте свої права!

«Урок для…батьків»

 Телевізійна школа для всіх, кого цікавить виховання, навчання і розвиток дітей «Урок для…батьків» запрошує вас до екранів телевізорів, аби почути відповіді на повсякденні питання молодих батьків, дідусів і бабусь  – «що?», «навіщо?», «чому?», «чи не нашкодить?». Усе про новації  й реформи  українській освіті, а ще – про здоров’я дитини, психологічний комфорт у сім’ї, дитячому навчальному закладі, школі. Отож, щосуботи  о 8:30 та 21 :00 на телеканалі «Нова Волинь» «Урок… для батьків»!

«Натхнення»

Із нього  розпочинається будь-яке мистецтво і література. Воно заворожує і тримає увагу глядачів, завдяки йому,  ніби хтось невидимий водить пензлем, створює образи, предмети матеріальної культури народу. Лише у програмі «Натхнення» ми дамо вам відчути цей стан найвищого піднесення у творчості харизматичних і талановитих волинян. З нетерпінням чекаємо чергової суботньої зустрічі з вами на каналі «Нова Волинь».

«Роки і долі»

Життя – книга… Чи стануть роки – сторінками поезії, збагаченої мудрістю, досвідом та щирістю? Чи вистачить таланту перетворити прозу буднів у нетривіальний роман з перехресними лініями доль рідних, близьких, друзів? – Залежить від кожного … Головне, аби автобіографія була гідна його величності літератури буття… Історія твориться уже сьогодні. А ми – її автори. Пам’ятаймо про це!

 «Музичний проспект»

Уся палітра музичних стилів: від класики і до поп-музики! Призначаємо побачення – на «Музичному проспекті» телеканалу «Нова Волинь»! Час і місце зустрічі змінювати не будемо: субота і неділя, 23.00!

 «Волинська веселка»

Що ти знаєш про народну пісню? Найкращі фольклорні колективи – у передачі «Волинська веселка»! Усе різнобарв’я української автентики – на телеканалі «Нова Волинь»!

 «Молодіжний вимір»

Різносторонньо! Бо всі ми різні. Пізнавально!  Бо ми  вчимося!  Весело і яскраво! Бо це про нас!  Тижневик “Молодіжний вимір” на каналі “Нова Волинь” у новому стилі і форматі!

«Мій  рідний край»

Чи знаєте ви, звідки походить назва вашого населеного пункту, чому сюди летять дороги з усіх усюд, а місцеві старожили розповідають легенди про нього? Чи відомі вам прізвища земляків, які прославили рідне село? Чим воно особливе, не схоже на інші?   То ж  маєте можливість дізнатися про волинські села і міста більше, подорожуючи разом із нами.  Телецикл «Мій рідний край». Щосереди о 21.00.

«Медичний журнал»

Нові оздоровчі методики, невигадані історії пацієнтів, професійні консультації лікарів щодо діагностики, лікування і профілактики різних захворювань, новинки медицини, питання краси та здоров’я. Ви навчитесь прислухатись до свого організму, боротися зі шкідливими звичками, вимірювати артеріальний тиск, контролювати вагу і правильно надавати першу медичну допомогу.  «Медичний журнал» – програма для тих, хто дбає про своє здоров’я.  Це та багато іншого щотижня у передачі «Медичний журнал».   Щонеділі  о 10.30, 19.00

Слухайте на хвилях радіостанції «Луцьк»

   «Cтосується кожного»

Життя – це трамплін для втілення наших бажань.  І поки ми самі не зіткнемося з бідою, переконані, що це нас  не стосується.   Але насправді у житті нема якихось перепон, і хто-зна  – по який бік ми опинимось згодом.   У передачі «Стосується кожного» на хвилях Радіостанції “Луцьк”  ми говоримо про найгостріші проблеми суспільства: сирітство, насильство в сім’ї, безробіття, проблеми дітей і дорослих з обмеженими можливостями;  ми намагатимемося відкрити очі тим, хто не бачить далі своїх інтересів, і разом з нашими героями доведемо, що світ не без добрих людей!

       “Життєві  історії”

Годинники міряють не просто секунди-хвилини  – вони міряють роки.  Життя кожного з нас — то доля у роках, зіткана зі страждань і любові. Слухайте з уст тих, хто знає ціну часу, –  “Життєві історії” на радіо “Луцьк”. Готовність людини відчувати ближнього робить її добрішою”.

“Волинь маловідома”

З далекого 1077 року наш край гордо носить ймення Волинь.  З того часу він належав різним державам, тут владарювали різні князі.  Пережили не одну війну.  Хто ми? Ми – Волиняни! З багатою історією, з глибокими традиціями та величними постатями.   Шукати історичну правду, невідомі факти, розгадувати загадкові перипетії та інтриги  запрошуємо    у спецпроекті “Волинь невідома” на хвилях радіостанції Луцьк.