Безіменні братські могили

В кінці серпня у Цумані урочисто перепоховають останки десяти радянських вояків, які на початку літа випадково знайшли на будівництві. На засіданні обласної комісії з питань вшанування пам’яті жертв війни і політичних репресій цуманський селищний голова Олександр Кобилан розповів, що місцевий житель, будуючи гараж, спершу відкопав взуття. Одразу не звернув на це особливої уваги, прийнявши чоботи за звичайне побутове сміття, але трохи згодом викопав каску. Після цього звернувся до селищної ради, яка замовила археологічну експертизу. Знайдені речі точно вказують, що це – саме військові.
Останки передані в Київ на експертизу. Зі знахідок відомі імена чотирьох загиблих. Щоб встановити, ким були інші, знадобиться не менше року – запевняє директор комунального підприємства “Волинські старожитності” Олексій Златогорський. Тому комісія вирішила поховати усіх у братській могилі, а вже згодом поставити пам’ятник із іменами. А іншу братську могилу, в селі Воля Любитівська Ковельського району, взагалі не зачіпатимуть.” Досі невідомо, хто там похований; зрозуміло лише, що 24 людини були вбиті у 1939 році” – розповів заступник голови Ковельської райдержадміністрації Борис Андріюк.
Немає жодних свідчень, чи були загиблі люди поховані як належить, тому заступник голови правління фонду “Останній солдат” Володимир Данилюк запропонував відслужити панахиду за всіма тоді, коли там встановлять пам’ятний знак. Це планують зробити 1 вересня – до 65-ої річниці завершення Другої світової війни.